125.UÇAK KAZASI

         
          Ölüm anı pek çok şeyin değiştiği an. Ya bu ana yaklaştığınızı düşünürdeniz nasıl hissedersiniz?

          Uçak düşüyor ve birisi kaydediyor. İnsanların heyecanı, paniği ve yaşanılanlar.

          Kokpitten sorumlu; Ben ve ekibin gerekli müdahaleyi yapacağız. Lütfen dikkatli dinleyin ve verilen talimatları uygulayın

         -'Düşüyor muyuz?' diyor bir yolcu diğeri

         -'Evet' diyor.

        -'Kemerlerinizi bağlayınız', diyor görevli.

        -Nereye ineceğiz, denize mi? diyor bir yolcu.

         Belki denizin üzerindeler
Çünkü artık Kıbrıs'a doğru kalkmışlar.
Ve müthiş bir doluya tutulmuşlar.

         Herkes bir yerlere tutunmaya çalışıyor ama uçakta nereye tutunabilirsiniz. Can yeleklerini giymeleri için uyarılıyorlar. Önce çocuklara sonra kendilerinin giymesi söyleniyor.

          Aslında uçağa her binişte çok defa dinlemişizdir. Ama o panikle beraber hala, can yeleği nerde diye soranlar olabiliyor.

         Çekim yapan kişi bile cep telefonunu tutmakta zorlanıyor. Can yeleklerini şişirmeye çalışanlar var.

         Görevliler; can yeleklerinin şişirilmesinin erken olduğunu söyleniyor ve insanları kontrol etmeye çalışıyorlar. Ayağa kalkmaya çalışanlar oluyor ve oturmaları söyleniyor.

          İstanbul kıbrıs giden uçağın acil iniş yapması gerektiği durumda uçağın içindeki bir telefondan yapılan çekim. Kokpit, yolcuların kemerlerini bağlamaları için çırpınıyor. Eğer uçak ani bir hayret yaparsa ciddi yararlanmaya sebep olabilir. Kemer bağlı değilse belki uçak kurtulur, siz kaza yapar yada ölebilirsiniz.

          Marmara denizi üzerindelerken İstanbul'a geri dönmeleri daha kolay oluyor. 

         Müthiş bir doluya tutulmuş uçak. İçinde insanların duaları çığlıkları birbirine girmiş durumda. Kimisi heyecandan ağlıyor kimi de heyecandan dua ediyor. Uçakta çoluk, çocuk yaşlı hasta insanlar var.

         Uçak karaya sağ, salim ve kimseye hiçbirşey olmadan iniyor. Herkes nereye indiğini merak ediyor. Uçağın önü parçalanmış olduğu görüldü. Uçağın önünde çok ciddi sistemler var. Uçağın inişini ve hareketini etkileyecek sistemler var.

         Bu arada hosteslerin uçakta yaptığı acil durumlarda yapılması gereken tanıtım hiçkimse dikkatli dinlemiyor ve izlemiyor. İlk kez binince çok dikkatli dinliyorsunuz. Ama daha sonraki binişlerinizde hiçbirşey olmadığı için dikkate almıyor ve unutuyoruz. Can yelekleri önce çocuklara giydirilmeli fakat oksijeni maskeleri önce kendinize takmalı  sonra çocuğunuza. Emniyet kemerini açmak ve uçakta ayağa kalkmaya çalışmak! Bunlar uçakta helede acil durumlarda, çok tehlikeli olmasına rağmen, insan bunu bilse bile, aksi yönde hareket edebilir.

           İnsanlar acil durumlarda panikle saçma sapan hareketler yapabilir. En ciddi insan bile kontrolünü kaybedebilir.

           Böyle bir durumla karşılaşsaydınız siz ne yapardınız?

Yorumlar