23.YÜREĞİNİZLE SEVİN


   
          Çocuğunuzun gözlerine bakarak sevin. Birçok anneyle çocuğunu (ağzını doldurarak sevgi sözcüğüyle) benim gözlerime bakarak sevdiğini gördüm.
Şöyle düşünün eşiniz size sizi sevdiğini söylerken başka tarafa baksın; baktığı tarafta karşı cinsten birinin olduğunu düşünün. Bebek(1 günlük olsa bile) veya çocuk ikiside bunu hisseder.

            Çocuklarımızla çok vakit geçirmek adına hafta sonunu (uyanık olunan saatleri 12 saat kabul edelim) 24 saatinizi fiziksel olarak onlarla geçirdiniz. Fakat aklınız sürekli iş yerinizde veya kendi ebeveynlerinizle, akraba, arkadaşlarınızdaysa etkili iletişimden söz edemeyiz.

             Yanınızdaki küçük insanın farkına varın. Çok konuşan çok soru soran bir çocuk ise çocuğunuz, sorularına hızlı cevaplar vermek yerine düşünerek ve bir yetişkine cevap verirken ne kadar dikkat ediyorsanız o ölçüde dikkat etmelisiniz. Çünkü verdiğiniz cevaplar tutarsız ise bir süre sonra onlarla karşımıza çıkıyorlar.

         Çocuklar çok soru sorarlar ama gerçek cevaplar alırlarsa soru sormayı yavaşlatırlar. Sorduğu soruya "Bu sorunun cevabını şimdi sana anlatsam anlamayabilirsin, biraz daha büyüdüğünde anlatayım" dediğinizde çocuk onu gerçekten dinlediğinizi anlar. Bunu söylerken gözlerinin içine bakın. Tabi bu cevap çocuğun yaş ve algısına bağlı.

          Çocuğunuz sessiz ise onunla sessizce oturmanız ve bu küçük insanın aklından neler geçiyor diye ciddi düşünmeniz gerekir. Yani bu minik insanın kalbine giden yol nedir diye düşünün. Dikkatli bakarsanız giriş kapısını görebilirsiniz. Sesiz olursanız giriş için bir şey duyabilirsiniz. Bu düşünceleri başkalarına dağıtmışsanız en yakınınızdakine kalmaz. Yakın körlüğü oluşur.

           Asıl soru şu; bu küçük insanın dünyasına giriş yapmak istiyor musunuz?
 
           Çocuğunuzu sokakta karşılaştığınız insanlara bakarak değil, evin içinde kimse yokken sevin.

           Çocuğu sokakta seven eve girince çocuğuna çanta gibi muamele yapıyor. Kapıdan girer girmez bağırmaya başlıyor.
Hayatın tüm aşamasında denge iyidir.  

          Fakat denge nedir? diye soracak olursanız!

           Yukarıdaki  denge ve dengesizliği açık bir şekilde izah ettik.

           Atasözümüze kulak verin. Elleriniz sepet örerken  gözleriniz armut toplamasın.

Yorumlar

  1. Öyle iyi anlıyorlar ki samimi ve yapmacık duyguları...

    YanıtlaSil
  2. İlk defa duydum bu Atasözünü.Günlük hayatta da kullanacağım bunu :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim. Çocukluğumdan beri duyarım. Orginali "elleri sepet örer gözleri armut derer" dir.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Çocukları dinlemeyen ebeveynler daha çok yoruluyorlar. Bumerang gibi her yapmaması gerekip yaptıkları; yapması gerekipte yapmadıkları kendilerine geri dönüyor. Evrende işleyen bir kuraldır.

    YanıtlaSil
  6. Rica ederim. Çocukluğumdan beri duyarım. Orginali "elleri sepet örer gözleri armut derer" dir.

    YanıtlaSil
  7. Çok faydalı bir yazı olmuş. Çocukla çocuk olmak hepimizin bildiği ama çoğumuzun önemsemediği bir durum. Birde çocuk ne anlar deyip kestirip atmamak lazim. Hemde öyle bir anlıyor ki çocuk bazen donup kalıyor insan. Hem anlasada anlamasada biz ona değer verdiğimizi doğru şekilde göstermeliyiz. Kalemine sağlık. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder