142. KÖTÜ OLAYLARI NEDEN UNUTAMIYORUZ?

         
           Beynimiz iyi olayları mı, kötü olayları mı hatırlar? Neden kötü olayları beynimiz temizlemiyor? Neden iyi olayları beynimiz unutuyorda, kötü olaylar asla ordan gitmiyor?

        Maalesef bazı insanlar çocukken yaşadığı bazı olumsuz durumlardan hayatı boyunca etkileniyor. Unutmak istiyoruz ama unutamıyoruz. Biz insanlar unutmak üzerine kuguluyuz, ama neden unutamıyoruz?

            Amaç hayatta kalmak. Unutursak hayatta kalma ihtimalimiz azalır. Biz unuttuğumuzu zannediyoruz. Bizim onu bilinçli olarak hatırlamamamız, beynimizin onu unuttuğu anlamına gelmez.


            2 yaşındayken seni bir köpek ısırmış ama hiç hatırlamıyorsun. Ama bir köpeği gördüğüm an masanın üzerindesin. Olayı bilmiyorsun. Beynin kötü olayları hatırlamasının esas sebebi hayatta kalmak. İyi olaylarda tehlike yok.

             Diyelim ki; karşınızda bir kadın var. 25 yaşlarında sana da gülümsüyor. Gidip evlenme teklif etsen kabul edecek. Ama 15 yaşında yaşadığın bir tecrübeyle bir kızla konuşurken rezil olmuşsun. Beyin diyorki 'orda bir tehlike var.' Geçmişte yaşadığın kötü tecrübeyi kodlamışsın. Bir tanesi geçmişte, on sene önce olmuş bir olay, bir tanesi şimdi olan ve hayatının kadınıyla tanışma fırsatını yakalamışsın. Fakat seni hangisi seçiyor? Zihinsel olarak şimdiyi seçsen dahi beyin korkuyu ön plana aldığı için, geçmişteki korkuyu seçiyor. Bu korku belkide hayatının kadınını kaçırmasına sebep oluyor. 

           Ödüller var hayatta yemek, ilişki, şu içmek gibi insanın hayatını ve soyunu devam ettirmek gibi biyolojik ihtiyaçları vardır. Ama bunlar bekleyebilir, yemek dahi bekleyebilir. Arkandan bir aslan kovalıyorsa sadece iki saniye vardır. Hatta salisen var. Bu sebeple korkular korunmak amaçlı, ödüller ise devam etmek amaçlıdır. Ödüller beklerken, korkular için saniyeler olduğu için beyin her zaman korkuları önceye çıkarıyor. Ödül varken, başarılı olacakken, başarıyı bir kenara atıyor, korkuyu daha fazla önem katıyor ve seni başarılı olmanı engelliyor.

            İnsanlar daha uzun süre hatırlıyor, iyi olayları kısa süre hatırlıyor.

           Beyin özellikle kötü olaylar sırasında şekilleniyor. Beyin normal zamanda, herşey yolundayken pek değişmiyor. Bizi biz yapan kötü olaylardır. O tecrübe yada kötü olaylar daha önceliklidir. Ödüller evet, ama bekleyebilir. Aslan kovalıyorsa iki saniyen var ve beyinde en önemli durum, korunma içgüdüsü.

           Büyük bir kaza atlatmış olabilirsiniz, sevdiğiniz birini kaybetmiş olabilirsiniz. Duyup etkilenmiş olabilirsiniz. Temizlik korkusu kedi korkusu, yılan, köpek, karanlık, evde yalnız kalmaktan korkan var daha bunun gibi bir sürü korku var.

            Korkular ne kadar kolay giderilebilir. Kedi korkusu bıngıldağa vuruşlarla çözülür. Tetiklenebilen korkular, vuruşlarlarla çözülür ve kedi korkusu tetiklenebilen bir korkudur. 5 dakikada kedi korkusu temizlenir. Asıl zor olanlar hatırlamadığını travma ile oluşan korkular. Tetiklenebiliyorsa bir kediyle çalışırsınız. Vuruşlarla ve telkinlerle çözülür.
Fakat kişinin 5 yaşında bir olay, hatırlamadığı ya da zor hatırladığı travma belki hayatının en büyük kilit noktasıdır. Bu yüzden, obsesif kompulsif bozukluğu var, inanılmaz utangaç, sosyal fobisi var ya da yıllardır depresyonda yada sağlık sorunu var. Bu 5 yaşında yaşadığı olayı bulup silmek daha zor.

            Dokunma noktaları; bıngıldak, kalın başladığı yer, şakaklar, gözün altı, bütün altı, çene altı. Mise için yanağa vuruşlar deöiştik ama en etkili nokta fontanel(bıngıldak)dir.

            İştahınız için 3 dakikada temizlenir. Önce iştahını kabartılır. Mesela baklava bsklavanın ağzında bırakacağı tadı hisset. Gözünü taratıp hangi noktada çok yoğun hissediyorsan orda vurmaya başlayıp yeme iştahını boşaltabilirsiniz. Şu an o baklavası yemek istediğinizi, baklavanın ağzında bırakacağı hazzı, midenizdeki o boşluğu doldurmak istiyorsunuz ama çok daha zayıf, mutlu ve uzun yaşamak daha çekici olmak için daha zarif olmak için midenizdeki bu boşluk duygusunu, ağzınızda ki o baklavayı yeme isteği ve hazzı tamamen serbest bırakıyorum dedikten iki dakika sonra ağzındaki o duygu gider. Midendeki boşluk gider ve o baklavası yemek istemesiniz. 5 dakikada çikolata yeme isteği yok edilebilir ama her zaman garantisi yoktur. Elinize bir diğer listesi verilirse bu teknikle daha rahat edersiniz. Sigara dahi bazen 5 dakikada çözülebilir. Sigaradan midesi bulantı. Pizza yemeyi bulabilir. 

             Cenaze evinde de geleneklerden gelen göğsüne vurur. Üzülünce, uyarı noktalarına vurulur uyandırmak, bağışıklığı güçlendirmek, dayanma duygusunu artırmak için yapılıyor. 
           

Yorumlar

  1. bence de kötü olaylar insanın beyninde kalıcı olumsuz etkiler bırakabiliyo..özellikle de çocuklar üzerinde gerçekelşen kötü olaylar daha belirgin olabiliyor,çocuklar üzerinde kalıcı izler bırakabiliyo..çok önemli noktalara değinmişsiniz,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Tüm bu hasarların çözümü de beyin vuruşlarla boşaltmak.

    YanıtlaSil
  3. Beyin vuruşu çok ilginç bir deyim yeni yazınızda detaylı anlatırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder