133.DİYABET&OBEZİTE ve YOĞURT

       
           Şeker hastalığı. Hayatın bir gerçeği var. Ve bu gerçek acı bir şekilde yüzümüze çarpıyor. Dünyanın en önemli kanser dergisi tarafından. Hep diyoruz ya onu mi yapalım bunu yiyelim şeker hastalığından korunmak için. Obeziteden korunmak için. Çok güzel çareler var. Amerika dünyanın en obez ülkesi iken en çok türkiye de şeker hastası daha fazla olduğu ortaya çıkardı. Tembel ve hareketi az olan ülkelerde daha fazla şeker hastalığı var.

            Fransa, İtalya bunlar hergün makarna ekmek yiyor. Japonya hergün pirinç yiyor. Onlarda şeker hastalığı yoksa bizde neden bu kadar çok şeker hastalığı var?

            Demek ki yeme içme asıl sorun değil. Bunları nasıl tükettiğimiz ile ilgili bir sorunumuz var. O yüzden yiyeceklerden elinizi çekin. Her türlü gıda doğru şekilde tüketilirse sorun olmaz. Her evde bir şeker hastası var. Bu çok çarpıcı bir şekilde toplumda 3 kişiden birinde görülmeye doğru gidiyor.

            Bu dergi türkiyede ne oluyor diye merak ediyor?

         Pilav, makarna sebze yoğurt, süt yeme içme diyerek insanları besinden uzaklaştırıyoruz. Kendinizi kısmayın, kasmayın yeterki uğraşılmamış, üzerine birşey eklenmemiş doğal gıda bulursanız yiyin.

          Bunu, onu yemeyin diyen aynı kişilerin katıldığı programlarda pasta börek yapılıp üstüne diyet anlatılırsa bu bir çelişkidir. Oysa hayatın gerçeği pasta börektir.
Zaten yiyoruz. İtalyan pizza ve makarnayı yerken japon pirinç yerken bir şey olmuyor Türk yerlerde sorun olmayacaktır. Eğer katkısız yiyecek yersek.

            Tatlıları yersek kilo aldırmaz mı? Çok fazla yersek tabiki aldırır. Ama talıları ne zaman yemeli. Günlük ööğün sayınız 2 olur 3 olur enfazla 4 öğün olur. Bu kişiden kişiye ayarlanır. Ama öğününüzde yenmeli. öğününüzün içinde yemeli. Aralarda atıştırmalık tatlı yada herhangi birşey yememeli.

           Yani yemeğin arkasından bir miktar yersek çok az yemiş oluruz. Yemeği yedikten sonra iki saat sonra yersek daha fazla yemiş oluruz. Sofradan kalkmadan hepsi olup bitecek.

          Yemekten önce çorba içiyoruz. Bu doğru mu?

           Tabiki bu çorbanın ne olduğuna bağlı. Yoğurt çorbası ise harika, şehriye çorbası tek başına bir öğün değil. Arkasından et yemeği yiyorsak olur. Bir hayvansal gıda olursa tam olur. Diyabet çok önemli. Diyabet olduktan sonra hastalık iyileşmez. Ancak şeker düşürülür. Yaşam tarzı ve beslenme ile geriye çevirme şansı var. Önemli olan hastalanmamak.

 Dünya şeker yükselmeden evvel, acaba kanda başka şeyler değişmiyor mu? Biz bunu önceden tesbit edebilir miyiz? Gibi soruların cevabiyla meşgul. Amino asistlerle şeker hastalığı olup olmayacağını 12 sene önce söyleyebiliyor. Çocuklar insülin direncine doğru gidiyor mu? Benim çocuğum obez olacak mı?
Obeziteyi yatkın mı? insülin direnci varmı yokmu 10 yıl önceden anlaşılabiliyor. Ve önlem alınabilir.  Kilonuz veya şekeriniz varsa bunu bir iki ayda değiştiremezsiniz.

         Bunu biz kendimiz anlayabilir miyiz? Doktor kontrolünde yapılacak amino asit testiyle mi mümkündür?

         Kendi başımıza anlamak mümkün değil doktor kontrolüyle evet mümkün. Dünyanın başına bela konu bu ise, o zaman bunu yılar öncesinden anlamak, çözmek mümkün.

         Peki neyle önleyeceğiz? Dünyada diyabeti önleyici olarak tek bir gıda gösteriliyor. Peki bu nedir?

         Süt ve süt ürünleri ve en başta da yoğurt. Ev yapımı veya endüstriyel. Dünya yoğurdu evde yapmıyor ki, biz evde yapıyoruz. Ev yapımı yoğurda karşı olduğumuz falan yok. Ev yapımı yoğurt diye ısrarcı olmanın bir manası yok. Dışarıdan yoğurt yiyebilirsiniz fakat bana katkısız yoğurt vereceksin diyeceğiz. Endüstriyi bu şekilde yön vereceğiz. Fransa, Hollanda, Isveç, Amerika, Yunanistan ve Kanada'nın yoğurdu gibi.

            Yoğurt bu kadar önemliyken, dünyada yoğurt kongresi yapılırken, Türkiyede ses yok. Yıllardan beri yoğurt kongresi düzenleniyor. Türkiye'de bu konuda bilgi yok. Amerika diyabetli önleminin yolu yoğurttur. Güney Afrika da yoğurt kongresi düzenleniyor. Açlığın olduğu yerde yoğurt kongresi düzenleniyor, Türkiye'de böyle bir gündem yok.

         Yoğurdun kıymetini yeterince biliyor muyuz?

         Görünüşe göre bilmiyoruz. Eldeki verilere göre bilmiyoruz. Fransa, Kanada diyabeti ve obeziteyi önlemek için yoğurt diyorken, Türkiye'de yoğur kanser mi yapar sütü öyle mi iletim böyle mi içeyim. Her türlü için. Evimizde yapabiliyorsunuz çok güzel ama yapamıyorsunuz endüstriyel yoğurt katkısız olmak kaydıyla tüketilmelidir.

         Günde ne kadar kaç öğün yenmelidir? Neden yoğurt?

          Her öğün yiyebilirsiniz yoğurdu. Çünkü yoğurdun tercih edilmesinin sebebi içinde amino asitler tam olarak var. Probiyotikler tam alarak var. Yoğurttan başka hiçbir gıda, probiyotikleri bağırsağa ulaştırmaz. Probiyotikleri sürekli alıyoruz ama mide asidinde yok oluyor, ama yoğurdun içinde yok olmuyor. Yoğurdun içindeki belirli mekanizmalarla ortamın alkali ve asit düzeyi ayarlayarak lazım olan bütün bakterilerin bağırsakları ulaşmasını sağlar.

          Neden yoğurt?

         Sadece yoğurt değil süt ürünleri, kefir de dahil olmak üzere.

         Gebs diyet yapıyorken yoğurdu çıkartıyorlar diyetten. Gebs diyet yapıyoruz diyerek probiyotik diyet yapıyoruz diyerek, yoğurdu kesiyorsunuz. En iyi probiyotiği yok edip probiyotik oluşturulmaz.

         Cilt güzelliği, saç güzelliği, tırnak güzelliği için en ideal yiyecek yoğurtur.

         Dünyada hem ömrü uzattığı, hemde diyabetli önlediği kanıtlanmış tek yiyecek yoğurttur.

        Onun için sütten yoğurttan, peynirden, yumurtadan, etten elimizi çekin. İnsanlar bunları rahat rahat tüketsin. Evde yapılmıştır, endüstridir bunlara takılmayın. Herkes zaten bütçesine en uygununu alacak tabiki en katkısız, en sağlıklısını tercih edeceksiniz.

Yorumlar