Hollandalı bilim adamı Gert-Jan Gruter mısır ve buğdaydan Biyolojik esaslı plastik şişe üretmeyi başardı.
FDCA yapımı iki sentezleme aşaması gerektiriyor. İlk aşamada Mısır ve buğday nişastasından belirli yapı taşları üretiliyor. Böylece ikinci aşamada bu yapı taşlarından FDCA elde edilebiliyor. Sorun bu zamana kadar ilk aşamanın sadece suda denenmiş olmasıydı. Ve FDCA yapı taşları, suyun içinde istikrarlı değildir. Bu yapı taşları olmadan da FDCA olmaz.
Onun nedenle Gert-Jan Gruter su yerine alkol kullanmaya karar verdi. Ama ikili bu kez de başka bir zorlukla karşılaştı. Bizim için ilk baştaki büyük sorun sadece % 1 oranında şekerin alkol içinde çözülebilmesiydi. Ama nihayet % 30 daha fazla şekerin alkol içinde çözülmesi için bir yol bulduk, hem ilave aşama ve masraf olmadan. Bu ticari olarak uygulanabilir bir sürece doğru kesin bir adımdı.
Gert-Jan Gruter buluşu tümüyle yeni teknolojik bir platformun oluşmasını sebep oldu, buna Xİ adını verdi. Şuan FDCA üretimi bir deneme tesisinde büyük ölçekli olarak test ediliyor. Bitki bazlı şeker, hala mısır ve buğdaydan elde ediliyor ama yakında çimen, odun ve bitki atıklarından elde edilecek.
Sonunda tesisteki FDCA'dan plastik taneler üretiyor kimyager buna PEF diyor. Şişe folyo ve kumaş lifleri kolaylıkla bu malzemeden üretilebilir. Bitki bazlı bir plastiktir. %100 yenilenebilir.
Önemli birşey daha var. PEF'in özellikleri petin özelliklerinden daha iyi. İlk kez PEF üretmeyi başardığımızda ilk şişeyi yapmayı başardık. Şişenin olağan dışı özellikleri olduğu ortaya çıktı. Oksijenin içeri girmesi ve gazozlardaki karbonik asitin dışarı çıkması çok zordu. Böylece PEF isimli bu ambalaj malzemesinin yiyeceklerin raf ömrünü uzattığını ve daha dayanıklı olduğunu farkettik. Tüm bunlar bu bitki bazlı plastiği, geleceğin malzemesi yapıyor.
Dünyanın en büyük plastik üreticileri Gruter'le şimdiden işbirliği içinde. Mart 2017, ilk halka arzından kısa süre sonrası firması Avantium'un değeri yaklaşık 300 milyon euro idi. Küresel plastik şişe piyasasının değeri şuanda yaklaşık 35 milyar eurodur. Bu durum Xİ teknolojisinin patentleri sayesinde Gruter'in şirketinde yarar sağlayacak.
Herşey bir yana, bu buluşdan en çok çevre fayda sağlayacak. Bu iş plastiği yapmak, fosil Plastikleri ile üretime kıyasla % 70 daha az karbondioksit üretiyor ve % 70 daha az enerji tüketiyor. Buda plastiğin karbon ayak izini oldukça küçültüyor.
Gert-Jan Gruter şüphesiz hepimiz için, sürdürülebilir bir geleceğe doğru izini bırakıyor.
Bilim adamlarına hayranım. İnsanlık için uğraşanlar, inançlı olup insanların yararına çalışan bir Müslümanla eşit değerde benim için. Onların çok çalışkan ve bizlerden çok ilerde olduklarını da kabul etmeliyiz. Ne değerli bilgiler bunlar, teşekkürler.
YanıtlaSilBirçok bilim insanının kişiliği, hayranlık uyandıracak derecede olabiliyor. Mütevazı ve saygılı, hem kendine hemde evrene. Bilim bir tutkudur. Teşekkür ederim.
YanıtlaSil