109.MUTFAKTAKİ TEHLİKE

             

               Tahta kaşık doğru kullanılmazsa tehlike saçıyor. Peki nasıl kullanılacak?

               Bulaşık makinesinde yıkamak, tahta kaşıkların içerisinde deterjan kalıntısına sebep oluyor. Ve buna sağlık için son derece zararlıdır. Tahta kaşıklar ıslak bekletilmemeli. Hemen yıkanıp, kurulayıp kaldırın, sepete koymayın. Oksijenli su ile ayda birkez yıkayın. Sirke ile temizleyin. Evde oksijenli su yoksa, bir litre suya bir tatlı kaşığı karbonat koyun. İçinde bütün tahta kaşık ve spatulalarınızı bekletip, yine kaşık sepetine koymadan kurulayıp kaldırın. Tahta kaşıklarınızı  metal olanlarla aynı çekmeceye koymayın. Hatta tahta olan mutrak eşyalarınızı metal olanlarla aynı yere koymayın birbirine temas etmesin.

             (Not: Bunu biraz abartı buluyorum. Ama uzmanların dediğini yazdım. Yada kendini uzman zannedenlerin. İşi gücü olmayıp keyfi yerinde olan ve sağa sola saldırmaktansa bu tür şeyler yapması, daha iyi olan, takıntılı tipler bunları bu kadar ayrıntılı uygulamalı.)

             Ekmek kesme tahtası içinde tahta kaşıklar için yapılan işlemlerin hepsi yapılabilir.

           

             Alüminyum folyonun üzerinde yazan uyarı metni; 'Gıdalar için hiyenik ortam sağlayarak dış ortamdan gelecek mikropların bulaşmasını engeller. Yiyeceklerin kokuları birbirine karışmaz. Isıtma ve pişirme amacıyla kullanılmaz. Asitli gıdalarla temas ettirmemeniz tavsiye edilir.' Diye yazar aliminyum folyoların üzerinde, bilmem hiç okuyan oldu mu?


           Tost makinesi temiz olsun diye, folyoyla sarıyorsanız bunu okuyun. Bulaşık çıkmasın temiz olayım derken çocuğunuza zarar veriyorsunuz. Tost makinasının yüzeyini kapladığınız aliminyum sayesinde çocuğunuza alüminyum yediriyorsunuz. Yani çocuğunuzu zehirliyorsunuz. Aliminyum folyo sadece soğuk ürünlerde kullanılır. Üzerinde yukarıda tam metnini yazdığım gibi soğuk ürünlerde kullanınız yazıyor. Çünkü alüminyum ısınınca yiyeceklere geçiyor.

            Eskiden reçeli alimiyum tencerelerde pişirilirdi. En iyi reçel alüminyum ve bakırda olur. Yoğurt ise, en iyi bakırda olur. Fakat kalaysız ise yavaş yavaş kendi kendinizi zehirleyerek öldürüyorsunuz. Alüminyum fazlalığı unutkanlık yapıyor.

            İngilterenin bir bölgesinde aliminyum su boruları ile, uzun yıllar su içen yöre halkında; unutkanlık ve alzheimer hastalığının görülme oranının yüksek olduğunu tesbit ediyor. Yapılan testler sonucunda normal bir insanda olması gereken aliminyumun çok üstünde miktarlarda olduğu görülüyor ve bu konuda gerekli önlemler hemen alınıyor.

            Tencereleri telle ovma işlemi yapmak yerine ve ayna gibi yapmak için; sirke ve karbonat kullanın. Çünkü telde aliminyum olduğu için hem tencereniz çizilecek, hemde parlaklığını kaybedecek. Bunun için 4 çorba kaşığı sirke ile 1 tatlı kaşığı sirkeyle ocakta kaynatın pırıl pırıl oluyor. 
             

            Düdüklü tencere, son zamanlarda sosyal ve diğer medyaya yansıyan patlama olayı var. Düdüklü tencereler mutfağınızdaki bir bomba özellikle eski model düdüklü tencereler. Düdüklü tencere doğru kullanılmazsa tehlikeli bir mutfak gereci haline dönüşüyor. Düdüklü tencere basınçla birlikte hızlı pişirme sağlar. Bir çok kadın suyunun ne kadar kaldığını anlamak için tenceriyi sallarlar.

            Basınç içindeyken tenceriyi salladığınız zaman tehlikeli. Basınçlı bir şeyi salladığınızda içine hava alırsa, patlar. Düdüklü tencerenin içinde pişirme sırasında 110 derece ısı vardır ve yarısı kadarda basınç vardır. Düdüklü tencereyi ocaktan aldınız, ses geliyorsa açmayın. Düdüklü tencerelerin kendine has hava çıkarmak için bir sesi vardır. Suyun altına tutun ve havasını tamamen çıkarttığınızdan emin olduktan sonra açın.

Yorumlar

  1. Merhaba, tost makinesinde yağlı kağıt kullanıyorum. Folyo kullanma yanlışını yapmıyorum. Bulaşık makinesine arada tahta koyuyorum. Bunu yapmaktan vazgeçeyim.
    Bilgiler için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. İlginize teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Aslında yağlı kağıtla ilgili de kullanmayın sağlıksız gibi birşeyler bulabilirler. Ama bunu çok büyütmemek lazım. Dışarıdan yenilen birçok yiyeceği göre, evdeki Yağlı kağıtta yaptığımız bir yiyecek içeriğini bildiğimiz birşey olur. Lokantalar cafeler bazen 5 liraya menü çıkartıyor. Bunları yemek yerine yağlı kağıtta pişirilmiş bir yiyecek sanırım daha sağlıklı. Mesela tahta kaşıkları, metallerle aynı yere koymamak gibi; bunlar biraz uç şeyler, takıntılı olmamak lazım. Ama tahta kaşık bulaşık makinesine konulmaması mantıklı. Yoksa OKB kaçınılmaz.

    YanıtlaSil
  4. Çok değerli bilgiler bunlar yavrum. Tahta kaşığı duydum, aliminyum folyo ve diğerlerini de. Ama millet olarak bunları göz ardı ettiğimiz için, sık sık ikaz gerek bize. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim. Açıkçası aliminyum folyoyu zararlı olarak biliyordum. Ama ısı ile olan kısmını bilmiyordum. Ben paket ürün pek kullanmam hazır gıdalardan uzak dururum. O yüzden benim hayatında pek yok böyle şeyler. Bulaşık makinem yok mesela. Ama birilerinden bunları dinleyince yazmaya karar verdim. Faydalı olabildiysem ne mutlu.

    YanıtlaSil
  6. Tahta kaşıkların bulaşık makinesinde yıkanmaması gerektiğini duymuştum.Aliminyum folyoyu da mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorum.Mutfakta dikkat etmemiz gereken noktalara değinmişsiniz.Emeklerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim.
    sosyalmedyakafe com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder