119.KUTUP AYISI



        Kutuplar, bu donmuş dünyada sıradışı soğukta, hayvanlar hayatta kalmanın yollarını bulmak zorunda. Listemizin 4. Sırasındaki bu hayvan kutup ayısıdır.

           Ortalama bir kutup ayısının vücudunda bu soğuk havada donmaması için 12 cm yağ tabakası ve iki kat kürk vardır. Yetişkin bir kutup ayısı kışın donmaktan daha çok, yazın fazla ısınmaktan zarar görür. Ancak bebek ayılar o kadar dayanıklı değildir. Hamile dişi kutup ayılarının, en kötü kutup havasından kaçmak için yollar araması bundandır. Dişi kutup ayıları yerin altına inerler.

             Hamile ayılar kar mağazasındaki inlerine çekilirler. Bu kar mağarasının derinliklerinde, dişi kutup ayısı kutup kışının en kötü günlerini atlatmak için gizlenir. Ayı, bu inde derin bir uykuya dalarak enerji toplar. Kalp atışları dakikada 8 atışa kadar iner ve metabolizması normal oranın yarısı kadar yavaş çalışır. Dışı kutup ayıpları bebeklerini uyurken doğurur. Ancak kutup ayılarını listemizin 4. sırasına yer almalarının nedeni uyurken 4 ay boyunca doğanın hiçbir çağrısına kulak asmamalarıdır. Bu sadece sıradışı bir irade değil aynı zamanda bilim insanları için çok ilginç bir olaydır.

              Bilim insanları kutup ayısının bu sıradışı  dayanıklılığının, hasta insanlara yardımı olabileceğini düşünüyor. Bunun için ayıların metabolizmalarının sırlarını araştırmaları gerekir. Bilim insanları uyutulmuş ayılara daha yakından incelediklerinde muazzam dönüştürücü olduğunu görmüşler. Kış uykusuna yatmış ayı, tuvalete gitmek yerine, vücut atıklarını proteine dönüştürürler. Kutup ayıları bir şekilde atık moleküllerini ayrıştırarak, bu bileşenleri, vücutlarının kullanabileceği yardımcı kimyasallara dönüştürebiliyorlar. (Not:Bu da cennette hiç necasetin olmayacağı, ve insanların orada tuvalet ihtiyacının olmadığına dair çağrışım yaptı mı?)

             Bilim insanları, kutup ayılarının kimyasal geri dönüşüm süreçlerini analiz ederek, böbrek yermezliği çeken hastalara ilaç geliştirebileceklerini umuyor. Böylece hastalar diyaliz makinasına bağlı olmak yerine, kendi vücut atıkarını dönüştürebilecekler.

           Ancak kutup aysının, bu sıradışı özelliği herkese iyi bir örnek olmuyor. 1994 yılında Yeni Zelandali bir adam kendi çapında bir dayanıklılık rekoru kırdı.

           Türkiye'ye girerken yetkillilerin şüphesini çeken bu adam göz altına alındı. Polis vücudunun içinde uyuşturucu taşıdığını düşünüyordu. Bir otel odasına yerleştirilen adamın delilleri ortaya çıkarması için polisler sabırla bekledi. Bekledi ve bekledi, aradan üç hafta geçti, ancak hiçbirşey olmuyordu. 23. günde kaçakçı daha fazla dayanamadı, polis istediği delile kavuştu. Ardından kaçakçıyı adaletin önünü tıkandığı için tutuklandılar.  Belkide kutup ayılarının atıkları, geri dönüştürme yolunu henüz keşfedemediğimiz için çok şanslıyız. Eğer keşfetmiş olsaydık, kaçakçı bu gün hala otel odasında olurdu.

            Herhangi bir hayvanın; kutup ayıpları, boru kurtları ve hamam böceği kadar dayanıklı olması nerdeyse imkansız. Ama listemizin 3. sırasındaki yarışmacı dünyanın en soğuk yerini  tropikal bir yaz adasına çeviriyor.

Yorumlar

Yorum Gönder