115.GUANAKO



             Sıradaki yarışmacımız güney Amerika'nın And dağlarında yaşıyor. Bu hayvan deveye benzer ama, onun aksine sıcakta değil yükseklerde yaşama konusunda sıradışı yaşama becerileri vardır. Bu hayvan guanakodur.

              Guanakolar deniz seviyesinden 4000 metre yüksekte yaşarlar. Bu yükseklite hava, tehlikeki bir şekilde incedir. Deniz seviyesindeki oksijenin sadece % 3'ünü içerir. Guanakoların listemizin 7. sırasında yer almasının sebebi budur. Yaşam koşullarına o kadar mükemmel uyum sağlamışlardır ki nefesinizi keserler.

              Deniz seviyesinden 3000 metre yükseklikte bir dağa  bırakıldığınızı hayal edin. Seyreltilmiş atmosfer yüzünden Kısa sürede mideniz bulanmaya başlar ve halsiz kalırsınız. Bunun nedeni vücudunuzdaki organların ihtiyaç duyduğunuz kadar oksijen alamamalarıdır. Oksijen kırmızı kan hücreleri tarafından taşınır. Bir çay kaşığı kanda 19 milyar tane kırmızı kan hücresi bulunur. Bu çok gibi görünebilir. Ancak ince havada bu oksijen için yeterli değildir.

             O yüzden dağlara tırmanmak çok tehlikelidir. 4500 metre yükseklikte normal zamana göre, dört kat hızlı nefes alsanız bile yeteri kadar oksijen alamazsınız. 7600 metre gibi sınır sayılabilecek yükseklilerde çaresizce oksijen arayışına giren solunum sisteminiz kendini tüketmeye başlayıp iflas eder. Bu ölmenin çok tatsız bir yoludur. Şimdi guanakolar gibi olduğumuzu hayal edelim. Guanako gibi olsaydık dört kat fazla kırmızı kan hücresine sahip olurduk ve her kan hücresi iki kat uzun ömürlü olurdu.

             Guoanokalar ince havada oksijen toplayabilen hücre sayıları sayesinde yükseklerde ki hayata, bizden daha rahat uyum sağlarlar. Guanakolar mükemmel bir araya getirilmiş vücut parçalarından oluşan ve sonunda standartların üzerine çıkan hayvanlar olarak tarif edilmiştir. Ancak geri sayım listemizdeki bütün hayvanlar gibi, bu mükemmel yaratılmış hayvanların, bize öğreneceği çok şey var.

Yorumlar