107.DEPREMDEN KORUNMAK




            Depremin ilk anlarında hafif sarsıntılar ve gürültüler ilerleyen dakikalarda şiddeti artmaya başlar ve yıkıcı olmaya başlar.

             Eğer bulunduğunuz noktadan kendinizi 10-15 saniye içinde bina dışına çıkartacak pozisyonunuz varsa hemen bina dışına çıkın.     

             Depremle ders almak değil. Yaşamla mücadele hazırlığı içinde olmalıyız. Ne zaman geleceğini, ne şekilde geleceğini, nerede, nasıl yakalalanacağımızı bilmiyoruz.

            Hayat tarzı alışkanlıkları yanısıra doğal afette hayatta kalma mücadelesi nasıl yapılmalı onu anlatılmalı. İlk sallantı hissetikten sonra; daha önceden düşünüp sevdiklerimizle nasıl kurtulacağımızı kurgulamamız gerekiyor. Bu risk yönetimidir. Sallantı olduktan sonra panikle sağa sola amaçsız koşuşturma zaman kaybıdır. Sallantı olduktan sonra bunu düşünmeye vaktimiz yok. Bu beni bulmaz deyip olay olduğu anda, krizi çözmeye çalışmak başarıyı düşürür.

         Sallantı ilk hissedince buzdolabının, masanın altına, kirişin yada kapı eşiğine, dolap kenarı gibi yerlere geçmek doğru mudur?

          Başka ülkelerden bize adapte edilmiş uygulanması için birtakım eğitimlerinde verildiği; sallantıyı hissettik 'nasıl korunacağız'daki yanlışı düzeltmek lazım. "Çöm-Kapan-Tutun" "diz-dirsek" pozisyonu. Eller başın üstünde. Bunun temeli nereden geliyor?


            Bu bir hurafedir. Nükleer savaş tehlikesinin olduğu 60'lı yıllarda Rusya ve Amerika sürekli bombalıyor ülkeleri. Bu sebeplede evlerin camları zeminden 80-90 cm yülsekte yapılırdı. Bunun sebebi nükleer tehlikesinde, gama ışınından korunmak içindir. Çünkü gama ışını camdan geçer, ama tuğla duvardan geçemez. Cam kenarları, insanların "Çöm-Kapan-Tutun" pozisyonu ile bu saldırılarda direk ışına maruz kalmaması için böyle yüksek yapılmıştır.

              Bu uygulama aynen alınmış depremde kullanılır hale getirilmiş. Depremde en büyük  yaralanmaların görüldüğü organlar; baş, boyun ve büyük organ yaralanmalarıdır. Yan yatarak binalardaki kolonların kalınlığı kadar. Üç gün, beş gün bulunamadınız; bu şekilde vücut ısınızı muhafaza edebilirsiniz. Tesbih böceği gibi büzüldüğümüzde yan yatar vaziyette kaldığınızda bayılsanız bile, kalbimiz daha rahat çalışır. Ayrıca kusma durumunda kusmuğunuzu yutup boğulmaktanda korunursunuz.

               Kolon ve kiriş yanında durmayın bir garantisi yok ama 22-25 bir mesafede yada sandık olabilir. Üçgen boşluklara yan yatarak; depremlerde kurtarılmış insanlar genelde bu şekile kurtulmuşlardır. Bütün vakalar bu üçgen boşluklardan kurtulmuştur.

             Enkaz altında kaldınız ve yanınızda cep telefonu var hatlar kesilmeden önce ilk yapmanız gereken mesaj atmaktır. Enkaz altında kaldım yardım edin şeklinde bir mesaj atın. O mesaj biryerlere muhakkak ulaşır. Bulut telefon ile o mesajı atanın yeri muhakkak bulunur. Demekki odanın içinde yakın bir yerde su ve telefon ve ve yan yatar pozisyonda kalmak hayatımız kurtulmasını sağlayacaktır.   

Yorumlar

  1. Biz bunları lisede çok görüyorduk maalum deprem bölgesinde okudugum için Güzel bir çalışma olmuş banada beklerim :) Sevgiler <3

    YanıtlaSil

Yorum Gönder