114.CİHANGİR TURNACIBAŞI SOKAK




           Güney antik; Cihangirde Turnacıbaşı başı sokakta Güney antik diye bir antika dükkanı var. Eski eşyalara meraklıysanız ve nostaljiye meraklıysanız, Güney antik dükkanına uğrayınız. 1985'ten beri açık olan dükkan, Çukurcuma'daki antikacılardan İlham alarak dükkanını açmış. İnsanlar birbirine tavsiye yoluyla evlerden eşya alıp satıyordu. Birisi birşey sattığı zaman herkes bir birine haber veriyormuş.

              Çeşitliliği çok fazla bir yer. Eskiden insanlar çok güzel şeyler almış. Montlardan radyolara herşey bulunuyor.

                  Her eşyanın bir anısı var. Fakat Tarlabaşında arsalar istimlak olurken. Bir evin  kapısının kırıldığını görüyor antikacı. Neden kırdığını sorduğunda yakacak odun olması için kırdığını, söylüyor karşısındaki kişi. Dükkan sahibi onun tarihi değerinin büyük olduğunu biliyor, fakat iş işten geçmiş; adam çoktan kapıyı parçalanmıştı.

          Cihangir 80 li yıllardan beri değişim içinde. Cihangir eskiden gayrimüslimlerin olduğu daha nezih, daha ağır, kibar ve güzel bir konumu varmış. Şimdi ise yabancılar ve sanatçıların ağırlıklı olduğu bir yer. Cafeler ve restoranların artmasıyla gece bir yada iki gibi dışarı çıkabiliyorsunuz. Bütün dükkânlar o saatte açık oluyorlar.

             Turnacıbaşı sokakta ki Deform müzik; Plakseverlerin uğrak mekânı eğer sizde olan seviyorsanız uğramadan geçmeyin.

             Mayko meze evi; açılalı yaklaşık 2 sene olmuş. Aile işletmesi. Mezeleri kendileri evde yapıyorlar. Dışarıdan hiçbirşey almıyorlar. Sabit 6 adet toplam 15 adet çeşitleri var. Humus yaprak sarma gibi çeşitler.

             İsmine nasıl karar verdiniz? Tabelalarında yaşlı bir teyze var. Mayko ne demek? Ve meze yapıyorsunuz, bu üçlü nasıl bir araya geldi?

              Boşnakça mayko anne demek. El yapımı olduğu ve anne yemeğini belirtmek için, mayko adını vermişler. Tabelaya da büyükannelerinin karikatürize edilmiş resmini koymuşlar. Ailede yemekleri yapan ve börekleri, tatlıları yapan büyükanneymiş. Dışarıdan isim ve logo çok dikkat çekiyormuş.

           Cihangir on yıl öncesine göre şimdi çok hareketli olmamasına rağmen, İstanbul'un merkezinde olduğu için eskiden de hareketli imiş. Yeni mekanların açılmasından sonra dahada hareketlendi.

             Cihangir çok kozmopolit bir yer. Birçok düşüncede, ayrı fikirlerde olan insanların bir arada yaşayabildiği bir yer. Aslında 'birarada yaşama sanatını' gerçekleştirebilen bir yer.

            Meşhur Çukurcuma köftecisi; heryerde yiyebileceğiniz bir lezzet değil. Cihangire yolu düşenler bir uğrayıp köfte yemeli. Seyyar köfteci olarak asmalı kahvenin yanındaki tarihi çeşmenin orda arabasıyla başlayan serüven; askerlikle sona ermiş. Askerlikten sonra birçok iş denemiş. En son tekrar en iyi bildiği, eski işine dönmüş sahibi ve 12 yıldır cihangirde köfte yapmaya devam ediyor. Butik yemek tarzında sunumları var.


Yorumlar

  1. Güzel bir anlatım tarzı olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. İlginiz ve desteğiniz için.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder