99.CİHANGİR ASRİ TURŞUCU

           

              Asri Turşucu Cihangirde çok uzun yıllardan beridir var. Cihangir için önemli bir yer. Değişik lezzet arıyorsanız sizde cihangirdeki 1913'ten beri hizmet veren 'asri turşu'ya uğramadan geçmeyin.

              Buralı olanlar buraya sürekli gelenler ne düşünüyor burası hakkında?

              Tabi herkes, yüzyılı devirmiş bir mekan ve firma görünce herkes seviniyor. Sabit müşterileri var. Sanatçılar, futbolcular, esnaflar, mahallede oturanlara kadar herkes aile gibi olmuşlar. Gelen müşterinin neyi sevip neyi sevmediklerini biliyorlar. Dükkanın belirli bir çizgisi var, bundan müşteri pek hoşlanmasada yazın 3 ay kapatıyorlar. Onlar içinde çok büyük bir kayıp olduğunu söylüyorlar. Turşunun içine kimyasal ve asit kullanmadıkları için, Turşunun gerçek olum sürecini bekliyorlar. Bundan dolayı 3 ay kapatılıyor. Müşteri gönül rahatlığıyla alışveriş yapabildiği için, bu durum onlarında çok hoşlarına gidiyor. Müşteri içinde birşey varmı diye sorma gereği bile duymuyor. Belli bir çizgileri var bozmuyorlar. Kuşaktan kuşağa aktarıla aktarıla gelmiş öyle de devam ediyorlar.

          Turşu çeşitleri olarak neler var?

          30 çeşit sabit turşuları var. 16 çeşitte special ürünleri var. Lahana dolma, patlıcan dolma, acbiber çeşitleri, sarımsak, acur gibi klasik turşuların yanısıra, birde limon turşunları var. Limon turşusu Türkiye ye özgü bir turşu değil genelde yurtdışından gelen misafirler için hazırlanmış. Bunlar genelde salatanın içine doğranır. Tek patlıcan, turşu salatası, bamya, erik, kiraz klastiklere girerken. Deniz kekiği, deniz fasulyesi special ürünler kategorisinde yer almakta. Tamamı 46 faal çıkarılan turşu çeşitleri var.

              Çoğumuzun ilkez duyduğu, deniz kekiği tercih ediliyor mu?

              Değişik lezzetler arayan insanlar için farklı damak tatları için farklı lezzetler var. Hem eskiye hitap edebiliyorlar hemde yeni jenerasyona ayak uydurabiliyorlar. Deniz fasulyesi, deniz kekiği, kaya koruğu hepsi de salataların içine konulabilen yada üzerine limon sıkıpta yiyebildiğiniz turşular.

            Adile Naşit ve Münir Özkul'un şu meşhur "Neşeli Günler" filminin çekildiği o dükkanın tarihi atmosferinde içinize çekip turşunuzu yiyebilirsiniz. Nostalji yaşayabilirsiniz. Zaten gidenlerde nostalji yaşıyorlar. Yaşı 75-80 olanlar bir turşu içip, çok mutlu oluyorlar. Orda turşu suyu içmek değil asıl olay, atmosferinden mutlu oluyorlar.

             Filmin kendilerine çok büyük katkısı olduğunu da belirtiyor. Filmin çekildiği zamanlar kimse bunu düşünmemişti. Çekilsin denilmiş ve herhangi bir maddi kazançtan elde etmemişler. Adile Naşit ve Münir Özkul, o zamalar bu dükkanın sabit müşterisi idi ve o civarda oturuyorlardı. Münir Özkul hala o civarda oturmaktadır. (Kendisine geçmiş olsun diyoruz)

             Filmdeki o meşhur soruyu bizde sorduk limon mu sirke mi?

             Dükkanın sahibi, her ikisiylede olacağını fakat dükkânlarında limon ile yaptıklarını belirtiyor. Limon ile daha hafif ve yenilebilir kıvamda olduğunu belirtiyor. Sirke çok keskinleştiriyor diyor ve ekliyor biz burda çok yüksek adetlerde yaptığımız için diyor. 2 ton 3 ton ikisi birden karışırsa tehlikeye giriyor ve keskin oluyor.  Evde 5 yada 10 kilo turşuyu, sirke, kereviz yaprağı, nohut konularak  yapmanın uygun olacağını belirtiyor. Gizli bir formüllerinin olmadığını belirtiyor ve limon kayatuzu ve su ile turşularını hazırladıklarını belirtiyor. Dükkanlarındaki turşular bu üçlüden oluşmakta.

Yorumlar