Robot el sivil toplum kuruluşu, çocukların hayal dünyalarındaki kahramanlara göre, mekanik eller yapıp teslim ediyorlar. Ücretsiz, tamamen gönüllülerle çalışan bir sivil toplum örgütü. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlamış. Şimdi kocaman bir aile olmuşlar.
Türkiyenin heryerindeki çocuklara ulaşmaya çalışıyorlar. Doğuştan ve genetik olmayan, öngürülemeyen uzuvların gelişim bozukluğu ile çocuklar doğuyorlar ve çocuklar büyüyene kadar protez takılamıyor. Çünkü protez çok pahalı yapımı çok meşakkatli ve en önemlisi de bu protezleri devamlı değiştirilmesi gerekiyor. İşte burada devreye bu kuruluş giriyor ellerini kollarının farklı mekanizmaları var.
Çırt çırtlarla rahatlıkla takip çıkartabilecekleri oyuncak gibi kullanabilecekleri bilek eklemiş veya dirsek eklemi oluşturulması ile çalışan eller yapıyorlar ki top oynayabilsinler, bisiklete binebilsinler, yemek yiyebilsinler. Bu çocukların parmakları, el ayası olmayabilir yada hiç gelişmemiş olabilir. Cırtcırtları kapatıp bileğini kavrayınca parmakların hepsi birden kavrama hareketi yapıyor. Onları biraz hayata tutunabilmeleri için bir araç vermek hayatı kolaylaştırmak. Aynı zamanda bunları yaparken de; iron man spiderman gibi gibi kahramanlarının ellerini yapıp biraz da onların kendilerini güçlü hissetmelerini sağlamak ve eksik değil, özel hissettiriyorlar.
El parmak eksiklikleri olanlar başvuru için nereden başlamalı?
Robotel.org diye bir site var. Türkiye genelinde 1500 adet gönüllüleri var. Gönüllü olmak isteyenler destek vermek isteyenler "Gönüllü" sekmesini tıklayarak ordaki formu doldurabilirler. Birde "Talep formu" var. Yine sitede eğer aileler başvurmak isterse bu talep formunu doldurmak suretiyle yetkililere ulaşabiliyorlar. Formu doldurmakta zorluk çekiyorlarsa sitedeki iletişim bilgisi var telefpn edebiliyorlar. Bir gönüllü aracılığıyla destek alarak formu doldurabiliyorlar.
Nerden akıllarına gelmiş?
Aslında bu işin başındaki Zeynep Karagöz bir mimar. Bir tasarım ajansı sahibi ve çeşitli disiplinler arası proje yapan bir ekip kullandıkları araçlardan bir taneside üç boyutlu yazıcılar. Yaptıkları projelerde telefon kılıfı, biblo, heykel falan gibi şeyler dışında gerçekten insanların hayatını değiştirebilecek neler yapabiliriz diye.
Eli olmayan bir çocuğun protez yaşına gelene kadar hayatını kolaylaştırmak için bizde yapmalıyız demişler. Yurt dışında enable diye bir grup bulmuşlar. Kısaca Enabling The Future protez ihtiyacı duyan bireylere kişiye özel ölçü ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş, ekonomik ve kullanılabilir robot el uygulamalarının paylaşıldığı bir platform. İnternette bu elin tasarımını yapan ve açık kaynaklı olarak paylaşan insanların; çocuklara yardım etmek üzere, bir araya gelen bir grup aslında dedik ki budur. Bir teknoloji bir insan hayatını birebir değiştiriyor.
İlk eli 18 yaşındaki Mehmet Ali'ye takmışlar. Ordan aldıkları o duygusal tatmin tatmin ve başarı hissi. Daha sonra arayıp bisiklete bindiğini oynadığını söyleyince hissettiği duygu herşeye bedel olduğunu belirtiyor. İnsanlara faydalı olma duygusu tahmin edilemez duygu. 200 kadar Üç boyutlu yazıcılar var. burda asıl iş yazıcı değil her çocuğa tek tek emek verilerek iyi bir iş yapılması gerekiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder