Her insan, hayvan ve bitkinin doğuştan getirdiği tek amacı vardır kendini olduğu gibi gerçekleştirmek. Mücadeleci birinin savaşçı olmasını sağlayan onun kendine topluma ve hayata bakış tarzıdır.
Hayat felsefesi içinde yaptığı eylemdir. İnsanlar mutlaka sosyal rolleri içinde bulunacaktır. Sosyal roller içinde hayatını sürdürecektir önemli olan bu sosyal rollerin ona empoze mi edilmiş; yoksa kendi arzularıyla mı bu sosyal rolleri yüklenmiş olduğudur.
Barışın alabilmesi için önce büyük bir savaş verilmemelidir. O yüzden gerçek barışçı önce iyi bir savaşçı olmalıdır. Gerçek bir idealist her olaydan anlayabileceği ve öğrenebileceğinin en fazlasını almak ister.
Bir insanın niyeti o kişinin içinde bulunduğu ortamı nasıl algılayacağını, o ortamda bilincini nasıl organize edebileceğini belirleyen en önemli unsurdur. İdealist İnsan, gözlemleyen, bilincini devamlı canlı tutabilmeyi başaran insandır. Savaşçıyı diğer sıradan insanlardan ayıran en önemli unsur onun kendine has niyetidir. En korkunç gerçek ler söylemeye değmyecek kadar basit olan bilindik gerçeklerdir. Cesaret, bencilliğin denetiminden çıkmayı göze almak demektir. İdealist insanın en büyük gücü, onun niyetinin saflığındadır. Bütün kötülüklerin anası bütün yanlışlıkların kaynağı gerçeğe saygısızlıktır. Toplumun gelecekteki saygınlığı çocukların zihinlerini ve gönüllerini geliştirmede yatar. Nerede sen ben bilinci hakimse orada insanlar birbirlerinin korkularını konuşurlar. Herşey neyse odur başka hiçbirşey değildir. Zihin kanatları ve ayakları koparılan çocuklar gelişemez. İnsan olma muhteşemliğini geliştirmez. Dünyada hiçbir çıkar verdiğiniz sözü tutmamaya ve kendinize olan saygınızı kaybetmeye değmez. İnsanın kaçamadığı en büyük otorite, kendi vicdanıdır. Sıradan bir insan olmaktan uzaklaştıkça, sıradan insanlar arasında kendini yalnız hissedersiniz.
İdealist İnsan gibi yaşamak muhteşem bir başarıdır. Sıradan insanların bir çırpıda omuzlayacağı bir şey değildir. Siz sadece insanlarla yaşamıyorsunuz kendinizlede devamlı beraber yaşıyorsunuz. İnsanların en önemli ilişkisi onun kendisiyle olan ilişkisidir. Kişinin kendisiyle ilgili vardığı sonuçlar "Ben kimim!" tanımlamasının temelini oluşturur. Kişisel bütünlük içinde olamayan insan, kendini devamlı zehirliyor demektir. "Hayır!" demek cesaret ister; "Başkaları kırılır mı, alınır mı beni sevmezler mi hakkımda olumsuz düşünürler mi?"gibi sorular içinde hayatını düzenleyen biri "Hayır!" diyemez. Hayır demesini bilmeyen kişi güçsüz kişidir. Onun evetininde hiçbir anlamı yoktur. Bir insan, kişisel bütünlüğü kadar; kendisidir. Kendisi olmayan insanın etkileme gücüde yoktur. Gerçeğe saygı kişisel bütünlüğün temelinde yatar.
Söz vermenin önemlisi önemsizi yoktur, hakiki sebepler olmadan tutulmayan her söz; sizin kendi gözünüzde kim olduğunuza ilgili düşüncelerinizi derinden yaralar. Eğer akvaryumdaki su hasta ise, içindeki balıklarda eninde sonunda hasta olacaktır. Hayatını tribünlerden seyreden insanların kendilerini güçlü hissetmeleri zordur.
Yorumlar
Yorum Gönder