68.HİMALAYALAR

   
     Doğada ruhsal aydınlanma peşinde oldukça uzak mesafeler katederek. Dağdaki ormanda meditasyon yapıp doğa ile bağ kurmak isteyen iki yoga pratisyeni himalayalara gelmiş. Fakat güneş dağların arkasından hızla kaybolurken onları kafaları karışık bir halde arkasında bırakıyor. Himalayaların içine doğru gittiler gece çökünce nerede olduklarını bilemeyip kaybolmuşlar. Meditasyon yapmak için dünyanın yolunu gelmişler fakat keşke otelde kalsaydım diye düşünmüşlerdir. Sırt çantalarını ormanda bırakıyorlar. Sırt çantası cüzdan gibidir.

           Himalayaların genişliği yaklaşık 2500 km civarında ve beş ülke sınırı içindeler.  Nepal, Hindistan, Pakistan, Çin ve Butan. Dünyanın hiçbir yeri himalayalar kadar ıssızlık hissi vermiyor. Kendinizi işe yaramaz ve değersiz hissediyorsunuz. Filin kuyruğunda yaşayan sinek gibi. Bazı kayalık alanlar labirent gibi bir birinin üstüne devrilmiş kayalar.

           Böyle bir yerden kurulmak için formda olmalısınız. Derelere rastlarsanız hayatta kalmaya çalışıyorsanız, su her derse devadır.  Su yolunuzun açık olduğunu gösterir. Deredeki sertemiz himalaya suyu deyip içmeyin. Hayatta kalma protokolleri suya yakın olun der. Ayrıca suya yakın olmak iyidir ihtiyacınız olduğunda hemen yanıbaşınızdadır. Ama dere gibi açık bir kaynaktan su içmemek gerekir, işlemden geçirmedikten sonra. Himalaya'da kayalıklar sarp ve kaygandır. Su kaynağını takibi bırakmayın. Hayatta kalma mücadelesi bu oyunda her zaman size iyi el gelmez. Sıkıntılar olacaktır. Sinirleriniz bozulmamalı ve aklınız oyunda olmalı.

            Avcı kediler olabilir kendi bölgesini pençeleriyle işaretleyebilir. Nepal'de himalayaların içindeki bir ormanda kaybolmak. Nepal birkaç leopar türünün anavatanı hepside avına saldırmadan önce takip edip pusuya düşürerek avlanan cinstendir. Güçlü çene kasları sayesinde avını paramparça eder. 2011-12 yılları arasında Nepal'in batısında yaşayan bir leopar tam 15 kişiyi öldürdü. Eğer leopar izlerine rastlarsanız iki yanınıza, önünüze, arkanıza daha dikkatli bakmalı. Burası bir kedini avlanması için en uygun yerken bir insanın yürümesi için hiç uygun değil.

            Su kaynağından çok uzaklaşmadan geceyi geçirebileceğiniz bir kamp alanı bulmalısınız. Çam iğneleri ile çevrelenen bir yer bulursanız gece hiç üşümeyeceğiniz anlamına geliyor. Nepaldeki hava sıcaklığı gece dona dönüşebilir, o yüzden vücut sıcaklığınızı korumalısınız. Hayatta kalma mücadelesinde eğer bir partneriniz varsa,  partnerinizle öncelikleri belirlemek ve iş bölümü yapmalısınız. Biriniz barınak yaparken, diğeriniz ateş yakmalı. Pillerle ateş yakabilirsiniz iki tarfına tel bağlayıp ateş yapabilirsiniz.

            Barınak içinde sarmaşıklar iki yana itip örebilirsiniz. Kum, çamur veya toprak üstünde uyursanız bütün ısıyı emebilirler. Gecenin soğuğunda beden ısınızı korumalısınız. Isı iletimi kanununda ısı bir objeden diğerine geçer, dolayısı ile soğuk yerle temas etmek vücudunuzdaki bütün ısıyı alır.  Çam iğneleri çok sıcak tutar, küçük hava boşlukları oluşturur. Ateş yakacağınız yeri kuru otlardan temizleyin yangın çıkarmamak için. Ateş ısınmak suyu dezenfekte etmek ve bağlı hayvanları uzak tutmak içindir. Medeniyete dair izler bulursabiz kurtulmuşsunuz demektir.

Yorumlar