73.EVLİLİK SANATI

               

              Evlilik güncelliğini yitirmeyen tarihin en eskilere dayanan bir sanat. Evlilikte doğruluk, iyi huy, kendini frenleyebilme, tabiilik, edep ve haysiyet gibi meziyetlerin aranması gereken özelliktir. Bir hayvana tekme atan bir adam evlenmeyin. Fakat hayvandan korkup, uzak durur; ama vurmayan, tekme atmayan, hayvanlara işkence etmeyen erkeklerle evlenilir.
        
             Evlilikte birçok sorunla karşılaşılabilir. Normal olanlar vardır, birde anormal düzeyde olanlar vardır. Birkaç tane anormal olaydan bahsedip çözün yolları üzerinde duralım. Hiçbir çiftin ayrılması doğru değildir. Fakat Ahlaki açıdan aşağıya inmiş kadın ve erkeği terk etmek lazım. Çocukların akıl ve beden sağlığı içinde bu önemildir. Normal evlilik dışında; yanlış yollara tevessül etmek evliliği kurtaramaz, heyecan getiremez. Hayırlı bir iş, şerle yapılmaz. Gayri ahlaki istekler eşinizin, geleceği hakkında size ipuçları verir. Tabiki sizin ve çocuklarınızın geleceği hakkında da. Böyle hasta ruhlu kişilerden uzaklaşın. Evliliği böyle bir durumda bile bile devam ettirirseniz sorumlusu siz olursunuz.

             Böyle bir evliliği sonlandırdıktan sonra psikolojik destek alması uygundur. Gayri ahlaki isteklere maruz kalan kendini kirlenmiş gibi hissedebilir. "Ne yaptım da buna maruz kaldım. Bunca senemi ben böyle düşünen bir adamla/kadınla nasıl yaşadım diye düşünebilirsiniz" Bu bir imtihandır. Herkesin farklı farklı imtihanları vardır. Sizinki de böyle bir imtihan.  Bu ağır bir travmadır. Psikterapi en az 40 dakika olduğu için özel bir takip gerekir.

           Başka bir kadın evlendiği günden beri eşinin yememesi gereken birşeyi yediğini görmüş. Bu da eşinden tiksinmesine, uzaklaşmasına yol açmış. Eşiyle aynı odada bile durmak istemiyor. Tabiki eşi bu davranışlarına anlam veremiyor. Eşi ona boşanmak istediğini söylüyor fakat eşini seviyor, eşinin kötü alışkanlığını sevmiyor ve boşanmak isyemiyor. Çocuğu üzerinden dolaylı yoldan anlatmaya çalışmış, ama eşi yine anlamamış.
            Bunu eşine anlatırken internette okuduğu böyle birinin; psikiyatriste gittiğini ve psikiyatrist, bunun psikolojik bir rahatsızlık olduğunu söylediğini anlatabilir. Böyle bir davranışı bir yetişkin yapıyorsa, kişinin başka sıkıntıları olduğunu düşenebilirsiniz. Böyle bir eşe durumu anlatmaya çalışmak bazen ters tepebilir, o yüzden üslup çok önemli. Psikiyatr götürmek yada Alamazsa "Ben geçen gün birşey gördüm, yanlış mı gördüm bilmiyorum  diye başlayan o günden beri çok rahatsızım bir psikiyatra gitmek ister misin?" diyerek bir yardımcı gibi davranarak ikna yoluna gidilmeli.

         Karşınızdaki partnerini düşüneceksin pissin, korkuyorsunuz, sen ne biçim adamsın,  iğrençsin dememeli doğru cümleler kurup ikna edilmeli. Bu arada, bu çok hassas bir konu olduğu için sesinizin tonuna dikkat edin. Psikoloğa giden çiflerden biri psikoloğa kadın "eşime ağzının koktuğunu söyleyin" diyebiliyorsa evlilikte temizlik üzerine herkes kendini gözden geçirmelidir. Eşinize yumuşak yumuşak internette şöyle birşey okudum.  Diyerek ikna ederek eşinizi tedaviye götürün. Partnerinizi karşımıza almadan sen ne biçim adamsın iğrençsin ne biçim adamsın yada kadınsın demeden neden dilinizide doğru kullanatak usulüyle bunların sıkıntı olduğunu anlatmak gerek. Bu tür insanlarda yanlış birşeyler vardır.

          Yıkanmadan yatağa girmeyin. Bu karşınızda yakın yaşadığınız eşinizi, düşünmenin ve saygının göstergesidir. Bütün günün pisliğini üzerinizden atın; toz, duman ve kirlerden arınmak için. Beraberlik hoş birşey olmalı ızdırap değil, katlanma değil, vazife icabı hiç değil olmamalıda. Kendimize ve karşınızdakine evliliği katlanılır hale getirmek, yaşadığımız her anın huzurlu olması demektir. Kokusundan görüntüsünden tiksindiği için birbiriyle karşılaşmaktan korkan, ürken insanın günleri kayıp demektir. o hayat çekilmez bir hayat demektir.
            Kaldı ki; otobüste işyerinde nefesi veya koltukaltları kokan birine birkaç dakika katlanamazken; daha yakın ve sürekli bir hayatın içinde olduğumuz eşe, daha dikkatli olunması gerekir. Su ve sabunun bol olduğu diş ve vücut bakımının artık kolay olduğu bir zaman diliminde kişinin kendine özsaygısından ve partnerine olan saygısından dolayı temiz olması çok önemli. Bundan dahada kötüsü yıkanmayıp, ter üzerine deodorant sıkmak durumu daha da çekilmez bir hale getirir. Kişisel temizlik hem evlilik için hemde çok önemlidir. Kişinin özsaygısını artırır.

            Ahlaki temizlik ise asla kaybedilmemesi gereken birşeydir.

Yorumlar