80.Endüstri 4.0

     
           
 İhtacatçılar sanayiciler bir araya gelip konuştuğu zaman şöyle bir endişe dile geliyor. 80 milyon nüfusumuz var çok ciddi bir işsizlik oranımız var peki biz sanayileşmeye geçersek yani mali yatırımlardan yavaş yavaş vazgeçerek. Çok daha az insan kullanarak işgüçü ile işsizlik sorununu acaba nasıl çözeriz. Karşımıza daha büyük bir sosyal sorun olarak çıkmaz mı? Hayır çıkmaz diyor işin uzmanları ve ekliyorlar; Çünkü makinalaşma ile ürün daha kısa sürede ulaştırıldı istihdam arttı. 2003 te de aynı şey oldu. Şimdi sanayi 4.0'la kişiye özel üretim yoğun rekabetle, hızlı teslimatla, tüketim iştahı artacak, maliyetler düşecek, daha fazla ürüne ihtiyaç duyulacak. Bütün yapılan bir iş modellerine insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik.

             Elon Musk diye bir adam Güney Afrika'dan Kanada'ya geçiyor. İnanılmaz işler yapıyor apple yi satıyor. Ordan aldığı parayla 'tesla' ve 'space x' i yapıyor. İki tane çok büyük dünyanın kaderini değiştirecek projesiyi yapıyor. İflas noktasına kadar gelerek, NASA'nın işini alarak tekrar yukarıya gidiyor. Elon, girişimcilik hakkında "cam yemek" diyor. Hayat hikayesini okuduğunuz zaman bir kamyon dolusu cam yemiş.

            Grafikleri mükemmele giden şirketlere sormuşlar. Bana 5 faktör söyle nasıl mükemmel şirket oldunuz. Cevap şöyle; 1 insan 2 insan 3 insan 4 insan 5 insan. Teknoloji çok önemli, fakat hiçbir şirket teknolojiden dolayı çok mükemmel olmamış.

            Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir işbirliği yaparak, ilk olarak İstanbul Ataşehir’de hayata geçirilen TEB Girişim Evi’lerini Anadolu’ya yayılıyor. Şimdi de daha da derine inerek, sanayi ve iş dünyasının Endüstri 4.0 süreciyle birlikte yeniden şekillenmeye başladığı bu dönemde, çocuklarımızı geleceğin iş hayatına hazırlayacak ortamlar yaratmaya odaklanıyorlar”. Çocuklara kodlamayı öğretiyorlar.

            TEB Minik Maker’ler İş Başında’ projesiyle Anadolu’daki çocuklarımızın büyük şehirlerde yaşayan çocuklarla fırsat eşitliğine sahip olmasını sağlıyorlar. Proje kapsamında İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya ve Edirne olmak üzere dokuz farklı ilde açtığımız TİM-TEB Girişim Evi’nde öğrencileri 4 farklı konuda çocukları teknoloji ile buluşturuyorlar; '3 boyutlu yazıcılar’, ‘Arduino’, ‘Kodlama’ ve ‘Makey Makey’ eğitimleri veriyorlar. 9 İlde 8 okulda 8 er öğrenci almak suretiyle 10 gün sürecek bir programa alınıyor. Ağaç yaşken eğilir. Çocukların teknolojiye yakın olmasını ve  kodlamayı öğretiyorsunuz. Çocuklar bütün gün boyunca bunları öğreniyorlar.

             Sosyal sorumluluk projesi bir çocuk gece gelmiş programda yok. Milli eğitimle yürütülen proje olduğu için çocukları onlar belirliyor. Fakat bu çocuk yok. Sosyal medyada görüyor. Annesine ben gideceğim diyor annesi biz 'davet' görmedik diyor. Atölyeye geldi ben diyor imkanı da üç tür attım bu çocuğun başarılı olmaması mümkün mü?. Çocuklar burdan başlamalı hatta dahada erken 5 yaşında başlaması gerekir. Yarın teknolojik gelişimin potansiyeli çok yüksek. Çocuklarınızı şimdiden birşeyler yapıp onları geleceğe taşımaşıyız. Gelecekte çok ciddi işsizlik sorunu ile karşılaşabiliriz. Çünkü herşeyi makinalar yapacak, makinalar artık insan emeğinin yerini almaya başladı. Türkiye'nin en büyük avantajı komşularına baktığınız zaman etkin üretim ve sanayi altyapısı var.

             Bunun üzerine koyduğumuz akıl teri Türkiye'yi ihracatta biryerlere götürür.

             Öncelikle THY'nın son yıllarda yapmış olduğu atılımın Istanbul' daki üçüncü havaalanı vs ülkemizin çoğrafi durumu yani genç nüfusun eğitimde geldiği potansiyel itibariyle mevcut coğrafyasındaki diğer ülkelerle kıyaslanmayacak bir konumdayız. Bu dünyanın da dikkatinden kaçmıyor. Kaliteli bir potansiyel ve gücümüz var ve keşfedilmeyi ihtiyacımız var. İnanmaya ihtiyacımız var. TEB'le gelişim evleri konusunda epey bir mesafe alındı. Altyapısını düzenlenen innovasyon hafızasıylada, innovasyon ülke gündemine yer alıyor artık.

             Artık sadece üniversite ve okur yazar oranı gelişmiş kesimlerde değil, herkes tarafından konuşuluyor.

             Makineleşme ile birlikte bir düşüşün olmayacağına inanılıyor. Eğer eğitim fırsatı yakalarsak o zaman kişiler dinlenmeye eğlenmeye daha çok vakit ayıracak.

            Yeni işler çıkacak düşünerek ve analiz para kazanacak. İşsiz kalmaları mümkün değil yeni iş kolları açılacak. Farklı işlerinde müşterisi olacak. Sadece şimdiki o işler bitince, farklı işlerinde bu konunun içine girmesi söz konusu olacak. Belkide makinelerin birbiriyle konuşması konusunda senaryo yazılacak ve senaryo yazarlığı iyi bir meslek olacak. Tabiki dijitalleşmekle ilgili olan takımların genişlemesi gerekiyor. Yalnız aptal insana yer kalmayacak. Eğitim ve bugünün ihtiyacı olan eğitimi almış insanlara yer var bu dünyada. İş görmez eğitimin içindeyseniz iş yok.
           

Yorumlar