82.ÇIĞ

         
         
 

           Kayıtlara geçmiş en hızlı çığın hızı 400 km/saat kadardır. Çığdan kalkan toz bulutu %1'i kar %99'u havadır. Kuru toz çığ, denen çığ budur.

            40 km hızla bayırdan yuvarlanan bir çığ bile, karı yukarıdan aşağıya yuvarlamamızdan çok daha hızlıdır.

            Tepedeki büyük bir kar yığını varsa harekete geçmeye başladığı anda ilk olarak parçalara ayrılır. Bu parçalar giderek yuvarlaklaşır ve sıkılaşır yani kartopu gibi yuvarlak bir görüntü oluşur. Kar topları o toz bulutunun altında neler yaşandığın bize gösteren bir sır yumağıdır.

               Bir şeyin altına tekerlek koyarsan, yere düşmesinden çok daha fazla hız alması kaçınılmazdır. Belkide kartopları çığa o müthiş hızını veren tekerleklerdir.

             Kar; suyun dünyaya en hafif ve en yumuşak düşmesinin yoludur. Ama çığ suyun aldığı diğer tüm şekillerden çok daha hızlı hareket edebilir. Bugüne kadar ölçülmüş en hızlı selden bile 4 kat hızlıdır. Ve görünüşe göre bunun sırrı da kartoplarında yatmaktadır.

            Benzersiz mavi gezegenimizde suyun sadece çok küçük bir kısmı atmosferde bulunmaktadır.  Ama suyun değişimi sayesinde, bu küçük milyar bile, bize bulutları, yağmuru, doluyu ve karı getirmeye yetmektedir. Ve dünyanın hava koşulları bu sayede şekillenmektedir.

Yorumlar