35.BAMBU DAMLAMA SİSTEMİ

       
 İlk su savaşı 5000 yıl önce Irakta yaşanmış. İnsanlar kavgayı seviyor. Kavga etmek için sebep arıyor. İnsanlar sudan sebeplerle kavga edeçekler.

        İnsanlar dörtyüzbin yıl önce su kemerleri yapmış. Evlere ve hamamlara su gelmesini için sağlamışlar.

        Haftada beş samtimetre su bitkilerin sağlıklı büyümesi için için yeterlidir.

        Odunlardan birçok amaçlı yararlanılmasına rağmen, 2000 yıldır sulama borusu olarak da yararlanılmaktadırlar.

         Özellikle bambu iyi bir damlama sulama sistemi  yapmak için ideal malzemedir. Tabiki bunun için suyun geldiği kaynağın sizin bahçenizden daha yukarıda olması önemli.  

          Eğer birisi sizin suyunuzu kesip kanal yoluyla tüm suyu kendi bahçesine akıtmışsa öncelikle hem ona hemde kendinize bambudan güzel bir sulama sistemi yapabilirsiniz. Su bendi yaparak yapmışsa ve küçük bir gölet oluşturmuşsa, su bendinin yıkılmasını önlemek lazım. Bu kaynaktan aktarılan suyun yukarıda olmalı ve borular desteklenmelidir. Üçgen şekilde obje en güçlü desteklerdir. Yani iki ağacı çapraz yapıp ortasından çivi ile sabitlemeli. Borular bu X şeklindeki desteklere yerleştiriniz.

        Bambu çok amaçlı kullanılan bir ağaç türüdür. Verimli topraklarda bambu dokuz metreye kadar uzayabiliyor. Sulama sisteminin boruları dahi bambudan yapılabiliyor. Bambudan ev, mobilya, süs eşyası, yemek ve içecek kapları yapılıyor. Balık tutmak içinde bambu kullanılılır. Bisiklet bile yapılıyor.
          Bambudan başınıza ağrıtan şey boğum odası denilen parçalar. Bu boğum odalarını uzun bir çubuğu daha doğrusu uzun ve sağlam bir değneği içine iterek açabilirsiniz. Yani bambunun tek parça bir boru haline gelmesi için arasındaki boğumları ortadan kaldırabilirsiniz. Tam bir boru haline gelen bu parçaları dar uç ve geniş ucu birbirine bağlayarak uzun borular elde edebilirsiniz. Bambu ıslandıkça şişecek ve içerisindeki sızıntılar da gidecek. Lego gibi birbirine geçen parçalar güzel bir damlama sistemi yapabilir.
         Tabiki bulunduğunuz bölgede sadecsadece bambu varsa bu sistemi kullanabilirsiniz.

Yorumlar