47.ALASKA YABAN İNSANLARI



                
          Alaska koruma bölgesinde 7 kulübe izni var. Son çocukları ölene kadar geçerli. 1980 hükümet bir kanunla koruma bölgesinde yaşamı yasakladı. Kulübeler sadece ahşap. Ama orada yaşayan insanlar oraya hayat veriyor.

            Koruma bölgesinde yaşayan insanlar için, tuzak kurdukları hayvanlar içinde en zahmetlisi, kunduzlar. Kunduz tuzağı en zahmetli tuzak olduğunu söylüyorlar. Ama kunduz etinin lezzetinden dolayı bu uğraşa değdiğini düşünüyorlar.

            Yaşadıkları kulübe en yakın şehre 580 km uzaklıkta yer alıyor. Ulaşım sadece uçaklarla sağlanıyor. Uçağın ineceği alana kar yağmışsa, pist hazırlığını kendileri yapıyorlar. Uçakların inebilmesi için araziyi ayaklarına kar peleti takip, ezip dümdüz yapıyorlar.
    
            Koruma bölgesindeki vahşiliği gerçekten anlayabilmek için kendiniz tecrübe etmelisiniz. Sadece görmek değil hissetmelisiniz.

            Bir yerde 40 yıldan fazla yaşarsanız o yer sizin parçanız olur ve sizde onun. Alaska yaban insanlarının yaşadığı koruma bölgesindeki bir kişiye ait alan Tam 200 bin kilometre kare. Bu onlar için her istediğini yapabilme özgürlüğünü veriyor. Yaşamak için sahip olmak istediğinizin en iyisi.

            Burada yaşayanlar genelde iki kişi yaşıyorlar. Eğer taviz vermez ve çalışmazsanız iki tarafında öleceğini söylüyorlar.
Kızlarıyla yaşıyan bir ailede var. Kızkar o yaban hayatta yetişmişler. Annenin sözleri çok ilginçti. "Kızları eğitirken umarım iyi bir iş çıkarmışımdır". Bu yaban hayatı yaşayan insana göre oldukça olgun bir söz. Yerinde bir öz eleştiri.

          Bir zamanlar birilerinin olduğunun, yaşadığının, üzüldüğünün, güldüğünün, ağladığının, unutulmuş olduğu topraklar. Ama bu topraklarda yaşayan insanlar hem çok mutlu hemde hergün Tanrıya şükrediyorlar. Ve sanırım bunu çok içten yapıyorlar.

Yorumlar