26.KARS

                 
         Kars'ın Mardin'le yarışabilecek kadar tarihi esere sahip gezilecek çok yeri var. Kars beni gerçekten şaşırtmış nadir doğu illerinden biridir. Doğu illeri amaçsız kural ve çöl iklimine sahiptir. Ama Kars'ta böyle bir atmosferde hissetmiyorsunuz.  18. yüzyılda orda çıkarılan siyah taşlardan yapılmış binalar; şehre bambaşka bir güzellik katıyor. Bu evleri Ruslar yapmış. Şehrin merkezinde büyük bir meydan var. Geçen yüzyılın başlarında kara Ruslara aitmiş. Komutanlar bu büyük meydanları halka hitap etmek için kullanırmış. Rusların meşhur meydan konuşmalarından kalan güzel bir meydan. Sanırım Türkiye de tek.
     Ayrıca Kars'a özgü Ruslardan kalma bir şehir planı var. Ben hayran kalmıştım. Ortada geniş bir cadde ve ona dik açı ile açılan tali sokaklar. Her sokak simetrik asla eğri büğrü yollar yok. Komünizmin bildiğim tek faydalı yanı. Şehir çok nizami ve intizamlıymış. Belirli bir dönem evler bu nizama uyma kuralı varmış.  Fakat son yıllarda oluşan şehirleşme bu güzel yapıyı bozmuş. Sadece bu özelliğini korusa bile dünyada adından söz edilen bir şehir olabilirdi. Bu özelliği ile çok ziyaretçi alabilirdi.
      Kararla ilgili daha yazacağım çok şey var. Bir sonraki yazımda saklıyorum.







Yorumlar

  1. Karsa daha önce gitmedim . Ama doğuyu gezmek isterim . Keşke anlattığınız o güzel düzen hiç bozulmasaydı ama malesef biz yapılarımızı koruyamıyoruz . Bu noktada eksiğiz ... Mutlu günler dilerim .

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür Ederim. Kars Bu konuda sizi şaşırtabilir. Çünkü doğu gibi değil. Çok orjinal bir mimarisi var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder