5.ALKOL HİNDİ VE ELİT OLMAK

       
       Alkol aldığı için kendini özel ve üstün gören bir canlı türü var. Alkol bir çok ülke için günlük hayatın vazgeçilmezi. Kültüründe var. Tıpkı bizdeki çay gibi. Sudan fazla alkol tüketiyorlar. Bizde de durum bu sudan fazla çay tüketenlerin sayısı hiçte az değil. Yabancı Türkiye'den bahsederken bir gezgin ülkesine döndüğü zaman çayın üzerine yapılan edebiyat ve çayla kurulan dostluklardan bahsedecektir.
          Alkol almanın üstünlük olduğunu düşünmek. Bu düşünceyi kim empoze etti bu topluma. Sanki yeni bir drone icat etmiş gibi, yada kansere çare bulmuş, kök hücrede yeni bir keşif yapmış gibi övünerek bahsediyorlar.
     Diyelim ki afrika da bir kısım insanlar çay içmeye başladı. Bizim için sıradan olan birşeyle selfiler çektirip diğerlerden üstün olduklarını sandıklarını düşünün. Çay bizim vazgeçilmezimiz ama çayla hava atmaya kalkışmak!..
    Aynı şey yılbaşında hindi için geçerli. Biz evde hindi kesiyoruz. Çok moderniz.  Paradigmasında aile geleneği ve bir anlamı yok ama hindi kesiyoruz. Hiç birşey anlamıyor.
     Hindi bir hristiyan için çok kıymetli tıpkı kurban bayramında kurban kesmemiz gibi. Hindi onun dininin bir ritüeli dana ve koyun vs. hayvan kesmek ise bizim dinimizin bir ritüeli. Bir hristiyan yılbaşında dana kesmesi aynı yılbaşı ruhunu hissettiremez.  Bizde kurban bayramında deve kuşu, hindi vb kesmeye kalkışsak bizi tatmin etmez. Aradaki bu farkı anlamak çok mi zor.
      Tüm aile uzak yakın tüm akrabalarımızla bir araya gelip eski günleri yadettiği; çocukları olanların birbiriyle tanışıp kaynaştığı bir zaman dilimi. Geçmişten anılardolu bir zaman dilimi. Duygusal anlamda bize terapi yapan bir kutlama her iki din içinde bu bundan ibaret.
       Özenmeleri evinizde saklı tutarsanız daha iyi görünebilirsiniz. Özentiler insanı elit değil, ama görgüsüz gösterebilir.
       Okuduklarınız sonra nasıl göründüğünüzün farkına varmamızı sağlar umarım. Doğallığını ve saflığın modası hiç geçmez.
       Doğal kalın.

Yorumlar