116.TARDİGRAD

 
            Listemizin 1. Sırasında yeralan hayvan o kadar dayanıklıdır ki; o dünyanın her yerinde yaşayabilir.

             Okyanusların dibinden himalayaların tepelerine kadar. Kaynar sularla dolu kaplıcalardan, dondurucu kutuplara kadar, çorak çöllerden ve nemli yağmur ormanlarına, hatta arka bahçenizde bile yaşayabilir.

             Bu hayvanı yosun veya likenlerin olduğu heryerde bulabilirsiniz. Tek sorun dünyanın en dayanıklı hayvanının, çok küçük olmasıdır. Listemizin 1. sırasında yer alan bu hayvan tardigrad veya su ayısı. Su ayısı tardigratların çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olması. Entemologlardan bazıları, çıplak gözle göremiyoruz, görseydik onların çok tatlı olduğunu görürdük diyor. Bu küçük hayvan normalde dört şişman ayağı üzerinde yürüyerek yosunlarım ve likenlerin sularını emer.

            Ancak işler zorlaştığı zaman bu küçük su ayısı, nasıl bir boz ayıdan güçlü olabilir?

            Su ayılarının dünyadaki en sıradışı dayanıklılığa sahip hayvanlar olmalarının nedeni; şartlar zorlaştığı zaman kıvrılıp, ölü gibi kalmasıdır. Vucudundaki suyun % 99 kaybeder ve geçiçi bir koma haline girer. Vücud ısısı giderek düşer, giderek dahada küçülür. Bacaklarını içine çeker ve şartlar düzelene kadar bütün sistemlerini kapatır. Su ayıları bu durumdayken nerdeyse yok edilemezler.

             Bir su ayısı kadar dayanıklı olduğunuzu hayal edin. Hava fazla soğuduğu zaman tek yapmamız gereken kıvrılmak ve vücudumuzdaki bütün sudan kurtulmak olurdu. Geçiçi bir koma haline girerdik. Dondurucu buz kütlesi bizim için sorun olmazdı.

             Su ayıları -200 °C dereceye kadar soğukta hayatta kalabilirler. Aşırı sıcaklar da sorun değildir. Su ayıları yakıcı 150 °C derece sıcaklıklarda, hayatta kalmayı başarmışlardır.

           Bir insanın radyoaktif bir maddeye maruz kaldığını var sayalım. Nükleer patlamadan 200 uzaklıkta olsanız bile Aldığımız doz ölmeniz için yeterlidir. Bu yaklaşık 500 röntgendir. Röntgen radyasyonun ölçme birimidir. Yok edilemez su ayıları, bin kat daha fazla oranlara maruz kaldığında bile, hayatta kalmayı başarmıştır.

            Çöldeki yaşamda su ayısını etkilemez. Çoğu insan çölde içecek birşey olmadan ancak iki gün dayanabilir. Ancak 8 gün dayanabilen Develer bile su ayıları ile baş edemez.

            Uzun zaman önce bir su ayısı; kurumuş yosunların sergilendiği bir müzede kaldı. Bilim insanları yosunları sulayınca yeniden canlandı tam 120 yıl sonra! Su ayılarının dayanıklılığı, sanki bu dünyaya ait değilmiş gibi görünüyor. Çünkü su ayıları uzayda bile yaşayabilirdi.

            Hiçbir hayvanı yumuşak ve küçük diye yargılamamak gerekir. Çünkü söz konusu dayanınklılıksa, su ayısı en sıradışı hayvandır.

Yorumlar

  1. Bir yaşıma daha girdim dedirten bilgiler. Teşekkürler...

    https://www.facebook.com/BirYasimaDahaGirdim/photos/a.1156775571059141.1073741827.1151169971619701/1753370268066332/?type=3

    YanıtlaSil
  2. Ben teşekkür ederim. Bu hayvanların hepsi de bilime ışık tutabilecek düzeyde olanlar.

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar ilginç ya.. Daha bilmediğimiz nice canlılar var aslında... Güzel bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Evet 9 adet hayvan paylaştım dokuzunda benide şaşırttı. Çok teşekkür ederim Tuğçe hanım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder