118.BORU KURDU


             Listemizin 5. Sırasındaki yarışmacıya şnorkel kullanarak bulamazsınız. Onu bulmak için Alvine ihtiyacımız var. Alvin bir deniz derin keşif aracıdır. Derin deniz aynı uzay gibidir; karanlık, tehlikeli ve bilinmez. O nedenle 'Alvin'in doğanın en sıradışı şartlarına karşı dayanıklı olması gerekir.

             Denizin 1600 metre derinliğinize indiğinizi hayal edin. Burda gün Işığın birkaç metre sonra kaybolur. Burda hiçbirşeyin hayatta kalamayacağını düşünürsünüz. Ancak hemen sonra bu terkedilmiş yerde bir minyatür volkan belirir. Bu siyah duman olarak bilinen bir bacadır. Bu baca denizin dibine çok sıcak ve toksik kimyasallar salar. Burda hayatta kalmak için gerçekten dayanıklı olmak gerekir. En az bir boru kurdu kadar. Boru kurdu çok garip bir hayvandır.  Bu Siyah dumanın çıkardığı zehirli kimyasalları yemeğe dönüştürecek milyarlarca bakteri içerir. Bu nedenle boru kurdunun ağzı yada midesi yoktur. Ancak yinede herhangi bir hayvanı öldürebilecek korkunç şartlarda hayatta kalırlar.

               Bir boru kurdu olduğumuzu hayal edin. Siyah dumanın neden olduğu asitli sular gibi hayatımızı sirkeyle dolu bir kuvette geçirirdik. Ayrıca oksijen yerine hidromen sülfit solurduk, bu gaz en az siyanür kadar zehirlidir. Ayaklarımız suyun dondurucu soğuğunda, kafamızda kaynar sudan çıkan buharlar yüzünden pişirici sıcaklıkta olurdu. Ancak en öldürücü olanı suyun basıncıdır. Ve göğsünüzün üzerinde her metrekareye 236 kilo baskı yapan, bir beyaz balina varken nefes almak gibi. Suyun altında 3000 metrede hayatta kalamayız.

            Ancak Cayman adalarında Tanya Sweter elinden geleni yapabiliyor. Tanya bir serbest dalışta, derin bir nefes aldıktan sonra ne kadar derine gidebildiğini ölçüyor.

             Nefesinizi 2.5 dakika boyunca  tuttuğunu düşünebiliyor musunuz?

             60 metreyi geçtikten sonra basınç göğüs kafesinizi çökertir ve ciğerleriniz bir yumurta boyu kadar küçülür. Ancak aşağı inmek işin kolay kısmıdır.

            Tanya en derin dalışında yukarı çıkmak için özgürlük heykeli kadar bir mesafeyi geçmek zorunda kalıyor ve bütün bunları tek nefesle yağıyor. Tanya dalış yeteğini sıradışı boyutlara taşıyor. Ancak tanya bile boru kurtlarının krallığını ziyaret edebilmek için 20 kat daha derine inmeli.

             Sıradaki yarışmacımız doğa çağırdığı zaman bile tanyadan bile daha dayanıklı olmayı öğrendi.






Yorumlar